Τέταρτη η Ελλάδα στον πίνακα μεταλλίων

  • By stavros
  • 23 Αυγούστου, 2022

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου έριξε σήμερα αυλαία με τη χώρα μας να βρίσκεται ψηλά στον πίνακα των μεταλλίων κόντρα σε υπερδυνάμεις του χώρου. Τα τέσσερα χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο της αποστολής μας, έφεραν την χώρα μας στην τέταρτη θέση του πίνακα των μεταλλίων σε μια διοργάνωση όπου το επίπεδο των αγώνων ήταν πολύ υψηλό, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι νωρίτερα στη χρονιά είχαν συμμετάσχει και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μάλιστα πρόκειται για την υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί ομάδα μας στον πίνακα μεταλλίων, αφού η καλύτερη ήταν η πέμπτη το 2002 και πάλι στο Μόναχο, ενώ ήταν έκτη πριν από τέσσερα χρόνια στη διοργάνωση του Βερολίνου, εκεί όπου είχε κατακτήσει έξι μετάλλια.

Η ομάδα μας, ένα μείγμα παλιών και νέων, σε ένα περιβάλλον που απέπνεε ομαδικότητα, συνεργασία, αλλά και αλληλοεκτίμηση κατάφερε να μεταμορφώσει τις δέκα ημέρες δράσεις σε μια μεγάλη γιορτή. Τα μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές μας από την δεύτερη κιόλας ημέρα των αγώνων τόνωσαν το ηθικό όλων όσοι αποτελούσαν μέρος της αποστολής και τους έδωσαν ένα επιπλέον κίνητρο για τις δικές τους προσπάθειες. Στο καλό κλίμα της αποστολής έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η εξαιρετική συνεργασία των τεχνικών, που από κοινού φρόντισαν να δίνουν λύσεις στα τυχόν προβλήματα που προκύπταν και φυσικά του αρχηγού αποστολής, Γιάννη Λιούμπα. Οι εξέδρες τις ημέρες όπου αγωνιζόταν οι Έλληνες ήταν πάντοτε γεμάτες με τα μέλη της αποsτολής που είχαν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, ενώ κάτι παραπάνω από συγκινητικές ήταν οι υποδοχές που έγιναν σε εκείνους που ξεχώρισαν, αλλά και το στήριγμα που βρήκαν όσο για διάφορους λόγος δεν μπόρεσαν να πετύχουν τον στόχο για τον οποίο είχαν δουλέψει τους μήνες που είχαν προηγηθεί. Η ελληνική ομάδα, πέρα και πάνω από όλα, ήταν ομάδα αυτό το δεκαήμερο, γεγονός που γεννά μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Όχι μόνο γιατί αυτοί που διακρίθηκαν στο Μόναχο προετοιμάζονται ήδη για τους Ολυμπιακούς του 2024, αλλά διότι έδειξαν το δρόμο στους νεότερους και τους έδωσαν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να κυνηγήσουν τους στόχους τους.

Οι δέκα πρώτες χώρες

Γερμανία 7-7-2
Μ. Βρετανία 6-6-8
Ισπανία 4-3-3
Ελλάδα 4-1-0
Ολλανδία 4-0-2
Πολωνία 3-6-5
Ιταλία 3-2-6
Νορβηγία 3-1-2
Ουκρανία 2-1-2
Φινλανδία 2-1-1

Auf Wiedersehen της Ελλάδας με πέντε μετάλλια

Το φινάλε του Ευρωπαϊκού βρήκε τη «γαλανόλευκη» αποστολή να επιβεβαιώνει την… προϊστορία που τη θέλει να κερδίζει πάνω της τα βλέματα όταν αγωνίζεται επί γερμανικού εδάφους. Η χώρα μας ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της με τέσσερα χρυσά στο Μόναχο, όσα είχε κατακτήσει το 2002 (που ήταν και τα περισσότερα μέχρι σήμερα) στην ίδια πόλη, με τις κορυφές που είχαν καταλάβει στο βάθρο οι Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Βόγγολη, Κατερίνα Θάνου και Μιρέλα Μανιάνι. Παράλληλα, η εφετινή συγκομιδή των πέντε μεταλλίων (4 χρυσά, 1 ασημένιο) ήταν η δεύτερη καλύτερη της Ελλάδας, μετά τα έξι που είχε κατακτήσει στο Μόναχο το 2002 και τα ισάριθμα στο Βερολίνο το 2018!

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τις πλουσιότερες συγκομιδές μεταλλίων της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου, οι οποίες είχαν σημειωθεί όπως και εφέτος επί γερμανικού εδάφους. 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2002 – Μόναχο – (ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 4 ΧΡΥΣΑ, 2 ΧΑΛΚΙΝΑ)

Κώστας Κεντέρης (200μ.)               –ΧΡΥΣΟ
Κατερίνα Βόγγολη (δισκοβολία)         –ΧΡΥΣΟ 
Κατερίνα Θάνου (100μ.)                –ΧΡΥΣΟ
Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός)           –ΧΡΥΣΟ 
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (σφυροβολία) –ΧΑΛΚΙΝΟ
Αναστασία Κελεσίδου (δισκοβολία)      –ΧΑΛΚΙΝΟ 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2018 – Βερολίνο – (ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 3 ΧΡΥΣΑ, 2 ΑΣΗΜΕΝΙΑ, 1 ΧΑΛΚΙΝΟ)
Μίλτος Τεντόγλου (άλμα σε μήκος)      –ΧΡΥΣΟ
Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν)          –ΧΡΥΣΟ
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)        –ΧΡΥΣΟ
Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ)       –ΑΣΗΜΕΝΙΟ
Μαρία Μπελιμπασάκη (400μ.)            –ΑΣΗΜΕΝΙΟ 
Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν)           –ΧΑΛΚΙΝΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 2022 – Μόναχο – (ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΛΛΙΑ: 4 ΧΡΥΣΑ, 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ)
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (25χλμ. βάδην)   –ΧΡΥΣΟ
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην)   –ΧΡΥΣΟ
Μίλτος Τεντόγλου (άλμα σε μήκος)      –ΧΡΥΣΟ
Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός)            –XΡYΣO
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)        –ΑΣΗΜΕΝΙΟ

Spread the love