Ποινή αφαίρεσης 18 βαθμών για τη Φίτεσε λόγω αδειοδότησης, υποβιβάστηκε απ’ την Eredivisie μετά από 35 χρόνια

  • 19 Απριλίου, 2024
Ποινή αφαίρεσης 18 βαθμών για τη Φίτεσε λόγω αδειοδότησης, υποβιβάστηκε απ’ την Eredivisie μετά από 35 χρόνια

Τίτλους… τέλους στην προσπάθεια της Φίτεσε να γλιτώσει έναν ατιμωτικό υποβιβασμό, τον πρώτο της μετά από 35 χρόνια σερί παρουσίας στην Eredivisie έβαλε την Παρασκευή (19/4) η ανεξάρτητη επιτροπή αδειοδότησης της Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (KNVB), που επέβαλλε ποινή αφαίρεσης 18 βαθμών στην ομάδα του Άρνεμ για σωρεία παραβάσεων.

Η «Φίτε» που ήταν ούτως ή άλλως στην τελευταία θέση του εφετινού πρωταθλήματος Ολλανδίας με 17 βαθμούς, έπεσε πλέον στο… -1, μετά από 30 αγωνιστικές στην Eredivisie.

Ο ολλανδικός σύλλογος τιμωρήθηκε, καθώς λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων του, δεν πληρούσε επίμονα τις απαιτήσεις των κανονισμών αδειοδότησης για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως ανέφερε η KNVB σε ανακοίνωσή της.

Η Φίτεσε ανέφερε επίσης ότι δεν θα ασκήσει έφεση καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τρέχουσα άδεια της, την οποία θα λάβει κανονικά για την επόμενη σεζόν, εφόσον τιμωρήθηκε με την αφαίρεση 18 βαθμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομάδας του Άρνεμ:

«Η Φίτεσε έλαβε σήμερα αφαίρεση 18 βαθμών από την επιτροπή αδειοδότησης της KNVB επειδή δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις αδειοδότησης. Με αυτή τη βαθμολογική ποινή, η ομάδα μας υποβιβάστηκε και επίσημα. Η Φίτεσε δεν θα ασκήσει έφεση κατά της τιμωρίας και θα αρπάξει την ευκαιρία να διατηρήσει την άδεια της.

Μια ποινή βαθμών… κρεμόταν πάνω από τον σύλλογο εδώ και καιρό. Αφού είχε προηγουμένως λάβει πρόστιμο 100.000 ευρώ -για παράλειψη δήλωσης διακοπής της τραπεζικής σχέσης από τη Revolut- μια τέτοια τιμωρία φαινόταν αναπόφευκτη. Άλλωστε, ο σύλλογος δεν μπόρεσε να καλύψει ορισμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης. 

Για παράδειγμα, η Φίτεσε δεν υπέβαλε σωστά τα εξαμηνιαία στοιχεία, ενήργησε λανθασμένα σε σχέση με την ING Bank και το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλίματος και η έκθεση Wladimiroff δεν ήταν σε θέση να αποδείξει εάν υπάρχουν ή όχι διασυνδέσεις μεταξύ της Φίτεσε και του Ρομάν Αμπράμοβιτς».

Απ’ την πλευρά του ο προσωρινός γενικός διευθυντής του κλαμπ, Έντβιν Ρέιντιες τόνισε πως: «Αν και αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τα πάντα και για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη Φίτεσε, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, και θέλω πραγματικά να το καταστήσω σαφές σε όλους, είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι με την ευκαιρία που μας προσφέρεται να διατηρήσουμε την άδειά μας. Αυτό κρέμονταν επίσης από μια κλωστή.

Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα στην απάντηση της Επιτροπής Αδειοδότησης ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στη νέα κατεύθυνση του συλλόγου. Εμμένουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε με αυτό. Το είπα και πριν: Η Φίτεσε δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαφανιστεί»

Η Φίτεσε προβιβάστηκε στην Eredivisie το 1989 αλλά δεν έχει κερδίσει ποτέ το πρωτάθλημα. Το μοναδικό σημαντικό τρόπαιό της ήρθε το 2017 όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ολλανδίας.

Η ΝΕΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ EREDIVISIE ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΣΤΗ ΦΙΤΕΣΕ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 30 αγώνες)

Αϊντχόφεν          81 

Φέγενορντ          72

Τβέντε             60

Άλκμααρ            55 

Αγιαξ              48

Ναϊμέγκεν          47

Ουτρέχτη           45

Γκόου Αχεντ Ιγκλς  42

Σπάρτα Ρότερνταμ   40 

Χέρενφεν           36 

Φορτούνα Σιτάρντ   35

Αλμέρε             33

Τσβόλε             32 

Χεράκλες           32 

Εξέλσιορ           25 

Βααλβάικ           24 

Φόλενταμ           19 

Φίτεσε             -1

*Η Φίτεσε έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση 18 βαθμών λόγω μη αδειοδότησης

Spread the love