Το Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα με έδρα τη Λαμία και το 2023

  • 17 Φεβρουαρίου, 2023

Την έναρξη των εορτασμών για τα 70 χρόνια του Ράλλυ Ακρόπολις, οι οποίοι θα κορυφωθούν με τον φετινό αγώνα του WRC (7-10 Σεπτεμβρίου), σηματοδότησε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/2), στον πολυχώρο «Διόνυσος Ζώναρς». Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έδωσε μια πρώτη εικόνα όσων σχεδιάζονται στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 χρόνων, τονίζοντας πως η επέτειος δεν θα προσεγγιστεί απολογιστικά, αλλά τιμητικά, προς όλους εκείνους που μόχθησαν από την πλευρά του οργανωτή, όπως και προς τους συμμετέχοντες, αγωνιζόμενους και θεατές, που ανέκαθεν θεωρούνταν πυλώνας του Ράλλυ Ακρόπολις.

Στόχος του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Motorsport Greece είναι κατά τη διάρκεια της χρονιάς η κληρονομιά και η εξέλιξη του Ράλλυ Ακρόπολις να προβληθούν σε κάθε Έλληνα, μέσα από δραστηριότητες συνδεδεμένες με την τεχνολογία, την ασφάλεια, το περιβάλλον κ.ά., γιορτάζοντας το «μύθο» του Ράλλυ των Θεών με εκείνους που είχαν την τύχη να τον ζήσουν στα χρόνια που πέρασαν, και συστήνοντάς τον στις νεότερες γενιές.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά την ομιλία του, στην οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στο να γραφτεί η λαμπρή ιστορία του αγώνα, επισήμανε: «Τα 70 χρόνια ιστορίας του αγώνα δεν είναι απλώς ένα χρονικό ορόσημο για τον εθνικό μας αγώνα. Είναι μια σπουδαία κληρονομιά. Όλοι εμείς έχουμε την τιμή και την ευθύνη να διαχειριζόμαστε αυτό το μοναδικό προνόμιο που μας κληροδοτήθηκε, ως δικαίωμα αλλά και ως υποχρέωση. Το δικαίωμα, άλλωστε, επιβεβαιώνεται μόνο με την άσκηση της υποχρέωσης. Δε φτάσαμε εύκολα, σήμερα, να συζητούμε για εορτασμούς 70 ετών. Δεν έγινε τίποτα απ’ όσα πετύχαμε χωρίς πολύ κόπο και μόχθο. Προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι η Ελλάδα που ανέτειλε το 2019 είναι μια άλλη Ελλάδα. Και τα καταφέραμε».

Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, δεν ανακοινώθηκαν. Ωστόσο, στο πλάνο των διοργανωτών του Ράλλυ Ακρόπολις, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, με τις δράσεις σε κάθε περίπτωση να σχεδιάζονται προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκάλυψε τη συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και τον WRC Promoter, για τη διατήρηση του Ράλλυ Ακρόπολις στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για άλλα δύο χρόνια, το 2024 και το 2025. Απομένει η απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Η πρόταση, μαζί με το πλήρες ημερολόγιο της FIA για το 2024 και το 2025, θα υποβληθεί για έγκριση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA, το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι αρμόδιο για τον διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό, για κάθε σεζόν.

«Αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA για τα επόμενα δύο χρόνια και προστατεύει το μέλλον ενός εκ των -αναμφισβήτητα- διασημότερων Ράλλυ στον κόσμο. Το Ράλλυ Ακρόπολις έχει μια πλούσια κληρονομιά στο WRC, καθώς και μερικούς από τους πιο παθιασμένους φίλους του σπορ, κάτι που αποδεικνύεται και από τους 65.000 θεατές που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας πέρυσι», δήλωσε ο διευθυντής Αγώνων του WRC Promoter, Σάιμον Λάρκιν.

Την εμπιστοσύνη της FIA και του Promoter του θεσμού προς το Ράλλυ Ακρόπολις επισφράγισε και η αντίστοιχα τριετής επέκταση της συνεργασίας με την ΕΚΟ, μέλους του Ομίλου ΕΛΠΕ, που θα παραμείνει έως και το 2025 Μεγάλος Χορηγός και Χορηγός Ονόματος του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Πλησιάζοντας στην οριστικοποίηση της διαδρομής που θα συνθέσει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, δέκατο γύρο του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA, η στιγμή κρίθηκε κατάλληλη για την αποκάλυψη της έδρας του αγώνα, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα είναι η Λαμία, με την Πανελλήνια Έκθεση να φιλοξενεί το Αρχηγείο και το Service Park. Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, μετά την εκκίνηση τα πρώτο αγωνιστικό σκέλος θα ξεκινήσει από το Λουτράκι που εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αγώνα.

Επισημαίνεται ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος είχαν καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2022 πλήρη φάκελο υποψηφιότητας ο οποίος:

-Ανέδειξε την ιστορικότητα του αγώνα, την αποδεδειγμένη τεχνική ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης και την καταλληλότητα των υποδομών φιλοξενίας της διοργάνωσης.

-Ενισχύθηκε με καινοτόμες προτάσεις και στοιχεία, τα οποία είναι σε γνώση του Υφυπουργού και της Οργανωτικής Επιτροπής και διασφαλίζουν τη μετεξέλιξη και βελτίωση του εθνικού μας αγώνα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, οι αντιδήμαρχοι Λαμίας, Παναγιώτης Φώσκολος και Ιωάννης Ζωγράφος, οι αντιδήμαρχοι Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων, Αθανάσιος Παπαθανασίου και Σπύρος Ράτης κ.ά.

Spread the love