Diamond League: «Γεννημένος για να πετά» ο Μόντο Ντουπλάντις – Τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ η Τσεγκάι στα 5.000μ.

  • By stavros
  • 18 Σεπτεμβρίου, 2023
Diamond League: «Γεννημένος για να πετά» ο Μόντο Ντουπλάντις - Τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ η Τσεγκάι στα 5.000μ.

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις, ο οποίος τα ξημερώματα (σ.σ ώρα Ελλάδας) στον τελικό του Diamond League, στο Γιουτζίν, κατέριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ υπερβαίνοντας τα έξι μέτρα και 23 εκατοστά, είναι ένας «πρωταθλητής από κούνια». Ο Σουηδός επικοντιστής, μεγάλωσε υπό τις οδηγίες των γονέων του που ήταν και προπονητές του, κυριαρχεί στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα από το 2019, όταν σε ηλικία 19 ετών, άριχε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Χαμογελαστός όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις και σοβαρός όταν αυτό είναι απαραίτητο για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, ο 23χρονος «Μόντο», είναι ο μοναχικός έφηβος, όπως παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ για την ζωή του, με τίτλο «Γεννημένος για να πετά». Ενας τίτλος που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ικανότητες του Ντουπλάντις, ο οποίος σε τόσο μικρή ηλικία, είναι Ολυμπιονίκης (2021), δις παγκόσμιος πρωταθλητής (2022 και 2023) και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, που υπό τις σημερινές συνθήκες, μπορεί να καταρριφθεί μόνο από τον… ίδιο.

Φίλος της οικογένειάς του στην περιοχή Λαφαγιέτ (σ.σ. στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ), ο νεαρός σκηνοθέτης, Μπρεναν Ρομπιντό απαθανάτισε κινηματογραφικά «το θαύμα του άλματος επί κοντώ», από την ηλικία των 17 μέχρι και των 22 ετών, ενώ για το ντοκιμαντέρ του, άντλησε στοιχεία από οικογενειακά αρχεία και από την πρώιμη παιδική ηλικία του Ντουπλάντις.

Από τότε που άρχισε να περπατά, ο «Μόντο» έμαθε να πηδά στον οικογενειακό κήπο και τελειοποίησε την τεχνική του στην ερημική πίστα του γυμνασίου του, κάνοντας άλματα πάντα μόνος, αλλά υπό το άγρυπνο βλέμμα της Σουηδής μητέρας του, Ελενα και τον πατέρα του Γκρεγκ, που ήταν οι πρώτοι προπονητές του.

«Το αγώνισμα του άλματος επί κοντώ είναι πολύ μοναχικό Απλώς αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου, όλη την ώρα», επισημαίνει ο Ντουπλάντις, ο οποίος μεγάλωσε σε μία οικογένεια με δύο μεγαλύτερα αδέλφια και μια μικρή αδελφή. Ολα τα παιδιά στο σπίτι, ασχολούνται με το αγώνισμα, αλλά γρήγορα αποδεικνύεται ο πιο επιδέξιος και ικανός.

«Με τα κοντάρια μου, έχω μια σχέση αγάπης και μίσους», περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντουπλάντις και εξηγεί: «Πρέπει να τα προσέχεις πολύ. Το έμαθα από παιδί. Ποτέ δεν ήμουν τόσο χαρούμενος όσο όταν έπαιρνα ένα νέο κοντάρι. Ανοιγα τον σωλήνα και υπήρχε αυτή η μυρωδιά καινούργιου. Ηταν τέλειο, χωρίς γρατζουνιές, ήταν πάντα το αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο δώρο»!

Ως παιδί και μετά ως έφηβος, ο νεαρός Σουηδός δεν μπορεί να ανεχθεί την αποτυχία και καταλήγει σε κλάματα, έξαλλος, μετά από κάθε αποτυχημένο άλμα. «Αυτό το κοντάρι είναι χάλια!», λέει στον πατέρα του. «Δεν αντέχει την κακή απόδοση», απαντά εκείνος, ο οποίος έκανε καριέρα επικοντιστή με καλύτερο άλμα στα 5.80 μέτρα.

«Στα παλιά βίντεο του τον βλέπουμε σε πλήρη δύναμη, ασταμάτητα, να κλαίει όλη την ώρα, ήταν τόσο συγκινημένος», περιγράφει στο AFP ο Ρομπιντό και επισημαίνει: «Εζησε την ζωή του στο 200%. Εάν ήταν λυπημένος, έκλαιγε αμέσως, ενώ όταν ήταν χαρούμενος… πηδούσε παντού. Είναι ένας πραγματικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων. Είναι ακόμη και σήμερα υπερκινητικός, αλλά έχει μάθει να ελέγχει τον εαυτό του».

Στο ετήσιο τουρνουά του Ρίνο στην Νεβάδα, ο Ντουπλάντις ήταν το πρόσωπο της διοργάνωσης και ανταποκρινόταν άμεσα σε αιτήματα για selfies από τα δέκα του χρόνια. Και φυσικά, κατέρριπτε τακτικά ανεπίσημα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία.

Τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ η Τσεγκάι στα 5.000μ.

Ενα τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000μ. πέτυχε η Γκουντάφ Τσεγκάι, κατά τη διάρκεια του τελικού της σειράς αγώνων Diamond League, που διεξάγεται στο Γιουτζίν του Ορεγκον.

Η 26χρονη δρομέας από την Αιθιοπία σημείωσε επίδοση 14:00.21, συντρίβοντας το παλιό ρεκόρ (14:05.20) που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο, στο Παρίσι, η Κενυάτισσα Φέιθ Κίπγεγκον.

Η τελευταία, που είναι αήττητη φέτος στην απόσταση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, προτίμησε να αγωνιστεί στα 1.500μ. (τα οποία κέρδισε) και είδε την Τσεγκάι να βελτιώνει το ρεκόρ της κατά σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα.

Η Τσεγκάι, η οποία στη Βουδαπέστη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στα 10.000μ., έχει στην κατοχή της και το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 1.500μ.

Spread the love