Γκολ-ρεκόρ, ανατροπή και 2-1 η Ιταλία την Αλβανία…

  • 16 Ιουνίου, 2024
Γκολ-ρεκόρ, ανατροπή και 2-1 η Ιταλία την Αλβανία...

Η Ιστορία επαναλήφθηκε για 5η φορά το βράδυ του Σαββάτου (15/6) στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» του Ντόρτμουντ. Η κάτοχος του τροπαίου Ιταλία έκανε το 5Χ5 απέναντι στην Αλβανία από το Νοέμβριο του 2014, με την τελευταία να αφορά το σημερινό εναρκτήριο ματς των δύο ομάδων στον 2ο όμιλο του Euro 2024.

Η «σκουάντρα ατζούρα» επιβλήθηκε με 2-1 (9-2 τα γκολ υπέρ της), αποφεύγοντας την έκπληξη μιας και βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 23ο δευτερόλεπτο του αγώνα από τον Μπαϊράμι. Αντέδρασε άμεσα και με δύο τέρματα μέσα σε πέντε λεπτά (Μπαστόνι, Μπαρέλα) μπήκε… με το δεξί στο τουρνουά. Οι Ιταλία και Ισπανία (οι Ίβηρες νωρίτερα επικράτησαν άνετα της Κροατίας (3-0) έχουν πλέον, τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση των δύο πρώυων θέσεων, που οδηγούν στην φάση των «16».

Το ματς:

Το ματς ξεκίνησε με γκολ από τα αποδυτήρια για την Αλβανία που εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος στην άμυνα της Ιταλίας και πέτυχε το πιο γρήγορο τέρμα που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Euro.

Η Ιταλία είχε αραόυτ στο ύψος της περιοχής της και αριστερά με τον Ντι Μάρκο να το εκτελεί προς τον Καλαφιόρι, η εκτέλεση δεν ήταν δυνατή με τον Μπαϊράμι να μπαίνει στη φάση, έκλεψε τη μπάλα και με ένα πολύ δυνατό σουτ νίκησε τον Ντοναρούμα μετά από 23 δευτερόλεπτα στην αναμέτρηση.

Η Ιταλία κατάφερε να φτάσει στην ολική ανατροπή σε πέντε λεπτά. Αρχικά ισοφάρισε στο 11′ και εν συνεχεία πήρε προβάδισμα στο 16′ και μπήκε σε θέση οδηγού στο ματς.

Στο 11′ σε κόρνερ από τα αριστερά, αυτό εκτελέστηκε με πάσα και κομπίνα και σκριν στο δεύτερο δοκάρι για να πάρει την κεφαλιά ο Μπαστόνι, να νικήσει τον Στρακόσια και να κάνει το 1-1.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Σκαμάκα από τα δεξιά επιχείρησε να βρει τον Ντι Μάρκο που είχε πατήσει περιοχή. Η άμυνα της Αλβανίας έκοψε τη μπάλα που όμως έφτασε στον Μπαρέλα που έκανε το σουτ με τη μία για να νικήσει ξάνα τον Στρακόσια και να δώσει προβάδισμα στους Ιταλούς.

Οι Αλβανοί έδειχναν να παρασύρονται στον ρυθμό της ομάδας του Σπαλέτι που ήλεγχε απόλυτα το ματς και φλέρταρε σε τουλάχιστον δύο ακόμα περιπτώσεις με το τρίτο γκολ. Στο 33′ το σουτ του Φρατέζι τράνταξε το δοκάρι του Στρακόσια και στο 40΄ ο πορτιέρε της Αλβανίας σταμάτησε το πλασέ του Σκαμάκα μέσα από την περιοχή.

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, η ομάδα του Σιλβίνιο έδειξε να υιοθετεί μια ελαφρώς πιο τολμηρή προσέγγιση, ωστόσο δεν μπόρεσε να τη μετουσιώσει και να επιστρέψει στο ματς. Αντίθετα, η Ιταλία ήταν αυτή που συνέχισε να απειλεί.

Στο 59′ ο Φεντερίκο Κιέζα έκανε πολύ ωραία ενέργεια και πλάσαρε με φάλτσα από τη γωνία της περιοχής με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ. Σταδιακά πάντως, η ομάδα του Σπαλέτι «έσβησε» τις μηχανές και διαχειρίστηκε το προβάδισμά της. Παρά την εύθραυστη διαφορά του ενός γκολ δε, δεν έδειξε ούτε να πανικοβάλλεται, ούτε να… αγχώνεται.

Πάντως η μη διάθεση ή η αδυναμία της να τελειώσει το παιχνίδι θα μπορούσε να τιμωρηθεί. Στο 90′ ο Ρέι Μανάι έφυγε στην πλάτη του Καλαφιόρι μετά από βαθιά μπαλιά, έκανε το «τσίμπημα», ωστόσο ο Ντοναρούμα τού αρνήθηκε το γκολ και γλίτωσε την Ιταλία από το κάζο.

Spread the love