Από 2024-25 στα Κύπελλα μόνο σύλλογοι με δικά τους επίσημα λογότυπα και χρώματα

  • 2 Ιουνίου, 2024
Από 2024-25 στα Κύπελλα μόνο σύλλογοι με δικά τους επίσημα λογότυπα και χρώματα

Η UEFA δημοσίευσε πρόσφατα τη νέα έκδοση του «Club Licensing and Financial Sustainability Regulations», του συνόλου των κανόνων που ισχύουν για Ομοσπονδίες και συλλόγους στο πλαίσιο της συμμετοχής σε ανδρικές διοργανώσεις συλλόγων που τελούν υπό την αιγίδα της UEFA.

Ο κανονισμός ορίζει, μεταξύ άλλων, «την ελάχιστη αθλητική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, υποδομές, προσωπικό και διοικητικά, νομικά και οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας σύλλογος για να λάβει άδεια από τον δικαιοδόχο του (π.χ. σύλλογος του ελληνικού πρωταθλήματος από τη Σούπερ Λίγκα) ως μέρος της διαδικασίας εισδοχής για συμμετοχή σε διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA».

Η έκδοση αυτού του εγγράφου έχει εμπλουτιστεί από ένα νέο άρθρο με τίτλο «Ταυτότητα, ιστορία και κληρονομιά του αιτούντος άδεια», το οποίο αναφέρει: «Όλα τα στοιχεία που αποτελούν την οπτική ταυτότητα ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου σε σχέση και συνδυασμό με το επίσημο όνομα ή/και το όνομα της ομάδας σε αγώνες, όπως το επίσημο έμβλημα, τα λογότυπα, άλλα σήματα και τα επίσημα χρώματα των συλλόγων, πρέπει να ανήκουν και να βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του αιτούμενου την άδεια».

Όπως εξήγησε η ίδια η UEFA, αυτή η νέα διάταξη εισήχθη «για τη διατήρηση και προστασία της ταυτότητας, της ιστορίας και της κληρονομιάς των συλλόγων, ενισχύοντας έτσι την ακεραιότητα των διοργανώσεων και το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο», ένα βασικό ζήτημα για το οποίο η UEFA αγωνίζεται χρόνια, σε αντίθεση με το πρότζεκτ της ευρωπαϊκής Super League.

«Η διάταξη ευθυγραμμίζεται με τις τροποποιήσεις του 2024 στο Καταστατικό της UEFA που υποστηρίζουν την ακεραιότητα των διοργανώσεων συλλόγων και τις αρχές της προώθησης και του υποβιβασμού, προστατεύοντας την ιστορία και την κληρονομιά των συλλόγων και αποτρέποντας την παράκαμψη των αρχών της αθλητικής αξίας ή της διαδικασίας αδειοδότησης. 

Αυτή η διάταξη στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι ιδιοκτήτες των βασικών περιουσιακών στοιχείων που καθορίζουν την ταυτότητά τους, διασφαλίζοντας έτσι τον έλεγχό τους σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κι επιτρέποντας παράλληλα στους συλλόγους να βελτιστοποιούν την εμπορική χρήση και εκμετάλλευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνεται.

Αναφορικά με το Καταστατικό της ΟΥΕΦΑ, το άρθρο 51 ορίζει ότι «Οι Ομοσπονδίες-Μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι σύλλογοι να μην αλλοιώνουν τη νομική τους μορφή, τη δομή της νομικής ομάδας τους ή την ταυτότητά τους εις βάρος της ακεραιότητας μιας διασυλλογικής διοργάνωσης και/ή εις βάρος της ιστορίας και της κληρονομιάς του συλλόγου και/ή παρακάμπτοντας τις αρχές της αθλητικής αξίας ή/και λαμβάνοντας μια ακατάλληλη άδεια».

Spread the love