
Η μεγαλύτερη και η πλέον επίπονη διαδικασία προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, αυτή της Αφρικής, αρχίζει αύριο (15/11), με 53 εθνικές ομάδες να διεκδικούν τις εννέα πλέον θέσεις που έχει εξασφαλισμένη η «Μαύρη Ηπειρος» στα τελικά του Μουντιάλ. Ο μαραθώνιος των 260 αγώνων θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025, με τους νικητές των εννέα ομίλων να παίρνουν το εισιτήριο για τη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί το 2026 σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, ενώ οι τέσσερις καλύτερες δεύτερες θα έχουν μία έξτρα ευκαιρία να διεκδικήσουν, μέσω αγώνων μπαράζ, μία θέση στα διηπειρωτικά πλέι-οφ που θεσπίζει η FIFA, από τα οποία θα προκύψουν οι τελευταίες δύο από τις συνολικά 48 ομάδες του τουρνουά.
Οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των χωρών και οι δύσκολες αεροπορικές συνδέσεις, οι προβληματικές εγκαταστάσεις και η εχθρική ατμόσφαιρα που κατά κανόνα συναντούν οι φιλοξενούμενες ομάδες, έχουν… χαρίσει στην προκριματική φάση της αφρικανικής ζώνης τον άτυπο τίτλο της δυσκολότερης διαδρομής προς την τελική φάση. «Εφιαλτική» έχει περιγράψει την όλη διαδικασία ο πολύπειρος Πορτογάλος προπονητής Κάρλος Κεϊρόζ, που μεταξύ των πολλών αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων που έχει προπονήσει, έχει καθήσει στον πάγκο της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις 53 εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν (αρχικά είχαν δηλωθεί 54, αλλά η Ερυθραία αποσύρθηκε), οι 19 θα υποχρεωθούν να δίνουν τους εντός έδρας αγώνες τους σε ουδέτερο έδαφος, επειδή οι εγκαταστάσεις τους δεν πληρούν τα ελάχιστα διεθνή στάνταρ. Οι χώρες αυτές είναι η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, το Τζιμπουτί, το Εσουατίνι, η Αιθιοπία, η Γκάμπια, η Γουινέα, το Λεσότο, η Ναμίμπια, ο Νίγηρας, το Σάο Τόμε ε Πριντσίπε, οι Σεϋχέλλες, η Σιέρα Λεόνε, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και η Ζιμπάπουε. Η τελευταία επιστρέφει στο διεθνές προσκήνιο μετά από σχεδόν διετή αποκλεισμό που της είχε επιβληθεί, λόγω πολιτικών παρεμβάσεων στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Αρχής γενομένης από τη συμμετοχή της Αιγύπτου στο 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1934, συνολικά 13 αφρικανικές χώρες έχουν εκπροσωπηθεί σε τελική φάση Μουντιάλ. Το Καμερούν μετράει τις περισσότερες συμμετοχές (οκτώ), ενώ η πορεία του Μαρόκου ως τα ημιτελικά της περσινής διοργάνωσης, στο Κατάρ, είναι η κορυφαία για ένα συγκρότημα της «Μαύρης Ηπείρου».
Οι εννέα όμιλοι των προκριματικών της αφρικανικής ζώνης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026:
1ος ΟΜΙΛΟΣ: Αίγυπτος, Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα-Μπισάου, Σιέρα Λεόνε, Αιθιοποία, Τζιμπουτί
2ος ΟΜΙΛΟΣ: Σενεγάλη, Λ.Δ. Κονγκό, Μαυριτανία, Τόγκο, Σουδάν, Νότιο Σουδάν
3ος ΟΜΙΛΟΣ: Νιγηρία, Νότια Αφρική, Μπενίν, Ζιμπάμπουε, Ρουάντα, Λεσότο
4ος ΟΜΙΛΟΣ: Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήρι, Ανγκόλα, Λιβύη, Εσουατίνι, Μαυρίκιος
5ος ΟΜΙΛΟΣ: Μαρόκο, Ζάμπια, Κονγκό, Τανζανία, Νίγηρας (αποσύρθηκε η Ερυθραία)
6ος ΟΜΙΛΟΣ: Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν, Κένυα, Γκάμπια, Μπουρούντι, Σεϋχέλλες
7ος ΟΜΙΛΟΣ: Αλγερία, Γουινέα, Ουγκάντα, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Σομαλία
8ος ΟΜΙΛΟΣ: Τυνησία, Ισημερινή Γουινέα, Ναμίμπια, Μαλάουι, Λιβερία, Σάο Τόμε ε Πριντσίπε
9ος ΟΜΙΛΟΣ: Μάλι, Γκάνα, Μαδαγασκάρη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κομόρος, Τσαντ
Οι αριθμοί στο δρόμο για το 26ο Παγκόσμιο Κύπελλο
Ξεκινάει σήμερα η προκριματική διαδικασία της αφρικανικής ζώνης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, με 53 εθνικές ομάδες-μετά την αποχώρηση της Ερυθραίας- να διεκδικούν τις εννέα θέσεις που έχει πλέον η Αφρική για την τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης.
Αυτά είναι, σύμφωνα με την FIFA, τα κυριότερα στατιστικά για την προκριματική διαδρομή του 26ου Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA:
735: Τα προκριματικά CAF θα διαρκέσουν συνολικά 735 ημέρες. Η διαδικασία πρόκρισης ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου 2023 και ολοκληρώνεται με τον τελικό των play-off στις 18 Νοεμβρίου 2025.
263: Συνολικά θα διεξαχθούν 263 αγώνες στα προκριματικά CAF. Οι πρώτοι 260 θα παιχτούν κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, πριν από δύο ημιτελικούς και ένας τελικός θα καθορίσει ποια ομάδα θα προχωρήσει στο τουρνουά play-off της FIFA.
196: Η Σομαλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 196η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Εισέρχεται στην πρώτη φάση των προκριματικών ως η αφρικανική ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη.
110: Η Κένυα και η Γουινέα-Μπισάου εισέρχονται στην εκστρατεία προκριματικών και κατατάσσονται από κοινού στην 110η θέση της παγκόσμιας κατάταξης FIFA, με 1.186,85 βαθμούς κατάταξης.
62: Τόσο η Νιγηρία όσο και η Τυνησία μοιράζονται το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες στα προκριματικά CAF, έχοντας κερδίσει 62 αγώνες η κάθε μία.
60: Από τις χώρες που έχουν κερδίσει περισσότερα από 40 παιχνίδια κατά τη διάρκεια των προκριματικών, το Καμερούν έχει αυτή τη στιγμή το καλύτερο ποσοστό νικών: 60.% Έχει κερδίσει 57 από τους 95 προκριματικούς τους μέχρι σήμερα.
18: Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Σαμουέλ ΕτόΟ από το Καμερούν και ο επιθετικός της Μπουρκίνα Φάσο, Μουμούνι Νταγκάνο, κυριαρχούν στα γκολ στα προκριματικά της Αφρικής, έχοντας πετύχει 18 γκολ ο καθένας. Ο Αλγερινός Ισλάμ Σλιμάνι – αυτή τη στιγμή με 17 γκολ και ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά της Αφρικής για το Κατάρ 2022 – θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την τριάδα στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο 26.
13: Το Μαρόκο, στη 13η θέση, είναι η αφρικανική ομάδα που βρίσκεται ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Εξαιτίας των κατορθωμάτων του στο Κατάρ 2022, όταν έγινε το πρώτο αφρικανικό έθνος που έφτασε στα ημιτελικά.
Συνολικά 13 εθνικές ομάδες θα αγωνιστούν στα προκριματικά έχουν παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο παρελθόν. Είναι η Αλγερία, η Αγκόλα, το Καμερούν, η ΛΔ Κονγκό (τότε Ζαΐρ), η Ακτή Ελεφαντοστού, η Αίγυπτος, η Γκάνα, το Μαρόκο, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική, το Τόγκο και η Τυνησία.
10: Η νίκη της ΛΔ του Κονγκό με 9-1 στον πρώτο γύρο, στη δεύτερη φάση επί του Τζιμπουτί το 2000 και το 8-2 της Αιγύπτου στη Ναμίμπια ένα χρόνο αργότερα μοιράζονται το ρεκόρ για τους αγώνες με τα υψηλότερα σκορ στην ιστορία των προκριματικών του CAF. Η νίκη της ΛΔ Κονγκό κατατάσσεται επίσης ως το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης που έχει καταγραφεί ποτέ.
9: Το Καμερούν στοχεύει να προκριθεί στο ένατο Παγκόσμιο Κύπελλο που αποτελεί ρεκόρ. Έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε τουρνουά το 1982, το 1990, το 1994, το 1998, το 2002, το 2010, το 2014 και το 2022.
3: Οι Κομόρες, οι Σεϋχέλλες και το Νότιο Σουδάν είναι οι τρεις τελευταίες χώρες που εξακολουθούν να αναζητούν μια πρώτη νίκη στα προκριματικά.
2: Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 θα σηματοδοτήσει μόλις τη δεύτερη φορά που μια αφρικανική χώρα θα συμμετάσχει στο τουρνουά play-off της FIFA. Το μόνο αφρικανικό έθνος που έχει συμμετάσχει στα play-off μέχρι σήμερα είναι το Μαρόκο, το οποίο ηττήθηκε δύο φορές από την Ισπανία κατά τη διαδικασία πρόκρισης για τη Χιλή το 1962.
1:Η Αίγυπτος έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε και έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934. Αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Ουγγαρία και δεν προκρίθηκε σε άλλους τελικούς μέχρι την Ιταλία του ’90.