Basket League: Νίκη με «σβηστές μηχανές» για τον Παναθηναϊκό – Ο Απόλλων πήρε το… ντέρμπι με την Καρδίτσα

  • By stavros
  • 9 Οκτωβρίου, 2023
Basket League: Νίκη με «σβηστές μηχανές» για τον Παναθηναϊκό - Ο Απόλλων πήρε το... ντέρμπι με την Καρδίτσα

«Με το δεξί» μπήκε ο Παναθηναϊκός στην εφετινή Α1 Ανδρών/Basket League, κατακτώντας στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ την πρώτη εντός έδρας νίκη της σεζόν. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 82-71 του Αμαρουσίου, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, βγάζοντας στο παρκέ αμυντική αντίδραση, με αρκετά επιθετικά ξεσπάσματα. Ωστόσο η έλλειψη διάρκειας ήταν αυτή που χαρακτήρισε και πάλι το παιχνίδι του «τριφυλλιού».

Η αναμέτρηση αμαυρώθηκε από την ένταση που ξέσπασε περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, μεταξύ του Κώστα Αντετοκούνμπο και του Μάρκο Λούκοβιτς σε διεκδίκηση της μπάλας και ενώ και οι δύο ήταν πεσμένοι στο παρκέ. Ωστόσο, με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο παίκτες αποβλήθηκαν με ντισκαλιφιέ.

Κορυφαίοι των νικητών οι Λούκα Βιλντόζα και Λευτέρης Μαντζούκας, οι οποίοι σημείωσαν από 12 πόντους, ενώ διψήφιοι ήταν και οι Μάριους Γκριγκόνις και Ματίας Λεσόρ με 11 και 10 πόντους, αντίστοιχα. Εκτός έμειναν οι τραυματίες Ντίνος Μήτογλου και Ιωάννης Παπαπέτρου, ενώ ο Χουάντσο Ερναγκόμεθ έμεινε εκτός εξάδας ξένων, για λόγους ξεκούρασης. Στη 12άδα των «πράσινων» βρέθηκε ο Αλέξανδρος Σαμαντούροβ, δύο ημέρες μετά το ντεμπούτο του στην Α2 Ανδρών με τον Πανερυθραϊκό (έχει διπλό δελτίο). Πλέον ο Παναθηναϊκός επικεντρώνεται στη 2η αγωνιστική της Euroleague, όπου απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου του Πάμπλο Λάσο θα προσπαθήσει να σπάσει το… ρόδι και στην Ευρώπη.

Από τους φιλοξενούμενους απουσίασαν οι Αϊζάια Μπρίσκο και Ορφέας Στασινός, ενώ πάλεψε ο Σακούρ Τζούστον με 21 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 47-29, 69-45, 82-71

Μετά το αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο (16-16 στο 10΄), ο Παναθηναϊκός έβαλε σε λειτουργία τις… μηχανές του σε άμυνα και επίθεση και με επιμέρους σκορ 31-13(!) πήρε τον δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +18 (47-29), αξιοποιώντας στο έπακρο τα λάθη του Αμαρουσίου, που «μεταφράστηκαν» σε «πράσινους» αιφνιδιασμούς.

Με την άμυνα του «τριφυλλιού» σε πρώτο πλάνο, κρατώντας τους φιλοξενούμενους κάτω από τους 20 πόντους και στην τρίτη περίοδο, ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε τη διαφορά στους 28 πόντους στο 25΄, μετατρέποντας το υπόλοιπο της αναμέτρησης σε… περίπατο. Ωστόσο, η χαλάρωση που εμφάνισαν οι «πράσινοι» μέχρι το τελικό 82-71, απέφερε τον εκνευρισμό του Εργκίν Αταμάν, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι έκανε λόγο για «άθλια εμφάνιση κάποιων παικτών». 

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αγραφιώτης, Κωνσταντινίδο, Λιότσιος

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αταμάν): Γκάι 4, Μπαλτσερόφσκι 7, Σλούκας, Γκριγκόνις 11 (3), Μαντζούκας 12 (2), Καλαϊτζάκης 9 (1), Βιλντόσα 12 (1), Μωραΐτης 6 (2), Σαμοντούροβ 2, Γκραντ, Λεσόρ 10, Αντετοκούνμπο 9.

ΜΑΡΟΥΣΙ (Σκαραφίγκας): Χιλ 7 (1), Πένο 7 (1), Τζούστον 21 (1), Ραντούλιτσα 5, Γιαννόπουλος 13 (1), Σταυρακούκας, Ξύδας 3 (1), Νικολαΐδης 4, Ιορδάνου, Λούκοβιτς 11.

Ο Απόλλων πήρε το… ντέρμπι με την Καρδίτσα

Μετά από «μάχη» επί 40 λεπτά, Απόλλων αναδείχτηκε νικητής με 72-71, στο… ντέρμπι με την Καρδίτσα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Basket League. Ο Τι Τζέι Σταρκς με 28 πόντους, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης όχι μόνο των Αχαιών αλλά και του αγώνα, ενώ διαμόρφωσε και το 72-69 με 2/2 βολές στα 18΄΄. Μοιραίος αποδείχτηκε εν συνεχεία για τους Θεσσαλούς ο Κλάσεν που αστόχησε σε τρίποντο στα 8 δεύτερα. Ο Σμιθ μπορεί να πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και να μείωσε σε 72-71 με λέι απ στα 7΄΄, αλλά δεν υπήρχε πλέον χρόνος και οι Αχαιοί πανηγύρισαν μία σημαντική νίκη στην πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Μαλίκ Όσμπορν πρόσθεσε 12 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ, ενώ 10 πόντους πρόσθεσε ο Ντέσμοντ Ουάσινγκτον για της ομάδα του Νίκου Βετούλα.

Για την Καρδίτσα ο Ρομέλο Ουάιτ είχε συγκομιδή 19 πόντους και 9 ριμπάουντ,

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 40-42, 58-58, 72-71

Αμίρροπη «μάχη» έγινε στο ά  μέρος, αφού καμία ομάδα δεν κατάφερε να οικοδομήσει διαφορά. Ο Απόλλων που προηγήθηκε με 26-21 στην 1η περίοδο, είχε πρωταγωνιστή τον Τι Τζέι Σταρκς με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ στο πρώτο 20άλεπτο, ενώ ο Μαλίκ Όσμπορν πρόσθεσε 9 πόντους για τους Αχαιούς. Στον αντίποδα, η Καρδίτσα που ανέβασε ρυθμό στη 2η περίοδο και πήγε στο +2 (40-42) στ’ αποδυτήρια είδε τον Μάρεκ Κλάσεν να οργανώνει και να μοιράζει το παιχνίδι (6 ασίστ), με τους Ρομέλο Ουάιτ και Τζόρταν Σάιμπερτ να πετυχαίνουν από 10 πόντους. Στο πρώτο αυτό μέρος, οι γηπεδούχοι είχαν 7/14 τρίποντα έναντι 3/10 των Θεσσαλών, αλλά οι παίκτες του Νίκου Παπανικολόπουλου απάντησαν με διπλάσια εύστοχα δίποντα (14/20 έναντι 7/17 των παικτών του Βετούλα).

Με τρίποντο του ΜακΚόλουμ, η Καρδίτσα προηγήθηκε με +5, 40-45, μετά την ανάπαυλα. Ο Ουάσινγκτον ισοφάρισε σε 47-47, για να προηγηθεί η ομάδα της Πάτρας με 51-50. Η Καρδίτσα, απάντησε με τους Κλάσεν και Ουάιτ, ανακτώντας το προβάδισμα (51-56). Οι τέσσερις διαδοχικοί πόντοι του Βασίλη Μουράτου έφεραν τον Απόλλωνα στον πόντο (55-56). Ο Ουάιτ κέρδισε το φάουλ από τον Σταρκς και με 2/2 βολές διαμόρφωσε το 55-58. Ο Ουάιτ έκανε αντιαθλητικό φάουλ στον Μουράτο, ο τελευταίος ευστόχησε στη βολή (56-58), για να ισοφαρίσει με λέι απ ο Σταρκς (58-58) που ήταν και το σκορ της 3ης περιόδου.

Τα διαδοχικά τρίποντα από Όσμπορντ και Σταρκς επέτρεψαν στους γηπεδούχους να διατηρούν προβάδισμα με βραχεία κεφαλή (66-62). Ο Μπιουκάναν πέτυχε 4 διαδοχικούς πόντους, όμως για τους Θεσσαλούς (66-66). O Σταρκς έκανε ό,τι μπορούσε στο παρκέ για τους Αχαιούς και αφού κέρδισε το φάουλ από τον Κλάσεν «έγραψε» το 68-66, αλάνθαστος ων από τη γραμμή των βολών. Μία ακόμη φορά, η Καρδίτσα απάντησε, αυτή τη φορά με τον Σμιθ, για την ισοφάριση (68-68), 2:04΄΄ πριν τη λήξη. Το φάουλ του Μπιουκάναν, με εναπομείναντα χρόνο 1:17΄΄ στον Ουάσινγκτον, επέτρεψε στον Αμερικανό του Απόλλωνα να δώσει ξανά προβάδισμα στην ομάδα του (70-68). Ακολούθησε φάουλ του Σμιθ από πλευράς φιλοξενούμενων, ο Όσμπορντ αστόχησε σε τρίποντα για τους Πατρινούς και εν συνεχεία ο Όσμπορντ σταμάτησε με φάουλ του Μπιουκάναν. Ο τελευταίος ευστόχησε μόνο στην πρώτη βολή (70-69), ο ίδιος πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αλλά υπέπεσε σε λάθος και ο Απόλλων είχε την κατοχή, για τα τελευταία 22΄΄. Ο Σάιμπερτ με φάουλ έστειλε τον MVP του αγώνα, Τι Τζέι Σταρκς, στη γραμμή του φάουλ στα 18΄΄ και ο Απόλλων ξέφυγε με +3, 72-69, μετά τις 2/2 βολές του Αμερικανού. O Κλάσεν έχασε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση, καθώς ήταν άστοχος σε σουτ για τρεις, στα 8 δεύτερα. Ο Σμιθ μπορεί να πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και να μείωσε σε 72-71 με λέι απ στα 7΄΄, αλλά δεν υπήρχε πλέον χρόνος και οι Αχαιοί πανηγύρισαν μία σημαντική νίκη στην πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Διαιτητές: Πουρσανίδης Γ., Τσολάκος, Τηγάνης

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Νίκος Βετούλας): Ουάσινγκτον 10 (2), Σταρκς 28 (3), Όσμπορν 12 (3), Γκιουζέλης 3 (1), Μουράτος 8 (1), Μπλέιλοκ, Σκορδίλης 8, Φιλιππάκος, Σαλούστρος 3 (1)

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Νίκος Παπανικολόπουλος): Ουάιτ 19, Μπιουκάναν 13, Κλάσεν 8 (1), Σμιθ 12, Καμπερίδης, ΜακΚόλουμ 5 (1), Δίπλαρος, Χρηστίδης 2, Αβδάλας 2, Σάιμπερτ 10 (2)

Spread the love