ΑΕΚ: Εδώ στα Φιλαδέλφεια, 29 χρόνια μετά, η Ένωση στην αληθινή ενθρόνισή της!!!

ΑΕΚ: Εδώ στα Φιλαδέλφεια, 29 χρόνια μετά, η Ένωση στην αληθινή ενθρόνισή της!!!

Σήμερα, η ΑΕΚ θα ζήσει αυτό που για 29 ολόκληρα χρόνια, από το τελευταίο πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια κι εντεύθεν, είχε στερηθεί. Και θα το κάνει με τέτοιο εκκωφαντικό τρόπο που αναμένεται να ακουστεί στα πέρατα της γης.

Νέα Φιλαδέλφεια, 5 Μαΐου 2018. Το ανοιχτό πούλμαν με τους ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο της ΑΕΚ, καταφθάνει στα πάτρια εδάφη για την αποθέωση, μετά το τέλος του αγώνα στη Ριζούπολη (1-0 τον Απόλλωνα).

Χιλιάδες άνθρωποι, στοιβαγμένοι σε κάθε γωνιά της προσφυγικής γειτονιάς της Ένωσης, παραληρούν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 24 χρόνια. Όλα είναι όμορφα, όλα είναι μαγικά, όμως κάτι λείπει… Το σπίτι, το γήπεδο, ο ναός!

Απουσιάζει επίσης το όραμα για το άμεσο μέλλον. Η ομάδα μοιάζει να ολοκληρώνει το θρίαμβο μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας. Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι στον αέρα, αποδεικνύεται λίγες εβδομάδες μετά ότι δεν βρήκε τον κώδικα επικοινωνίας με τον Δημήτρη Μελισσανίδη ώστε να συνεχίσουν μαζί.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΕΚ είχε παραδεχτεί ότι δεν περίμενε τόσο γρήγορα το πρωτάθλημα μετά την επιστροφή από τα σκοτεινά μονοπάτια των χαμηλότερων κατηγοριών. ”Πίστευα ότι θα το κατακτούσαμε όταν θα μπαίναμε στο γήπεδό μας”, είπε, στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα ότι η πολύπαθη Ένωση βρισκόταν ακόμα σε διαδικασία αναδόμησης και δημιουργίας.

Νέα Φιλαδέλφεια σήμερα, 14 Μαΐου 2023. Στα σοκάκια της γειτονιάς που περπάτησαν κάποιοι από τους σπουδαιότερους -εν ζωή ή μακριά από αυτή πια- θρύλους στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαίρου φορώντας τα ‘κιτρινόμαυρα’, αναμένεται μια πανστρατιά που όμοιά της ίσως δεν έχουμε αντικρίσει ποτέ ξανά σ’ ένα εν Ελλάδι αθλητικό γεγονός που ν’ αφορά σε έναν σύλλογο. Οι προβλέψεις για περίπου 100.000 ανθρώπους που σήμερα θα πατήσουν κάθε τετραγωνικό μέτρο της περιοχής, ακούγονται ως υπερβολικές, ως μια ουτοπική, ανέφικτη προσέγγιση. Κι όμως, θα είναι αλήθεια!

Το γήπεδο είναι τώρα ξανά εκεί, ένα τρομερό παλάτι για την ομάδα που δεινοπάθησε όσο καμία άλλη μεγάλη στο πέρασμα των ετών. Ουδείς μπορεί να νιώσει πως είναι να ζεις για μια εικοσαετία ξενιτεμένος, σαν απόκληρος, σαν ζητιάνος, παρά μόνον όσοι το έχουν βιώσει στο πετσί τους.

Η ΑΕΚ άγγιξε κάμποσες φορές τη διάλυσή της, όμως θα ήταν αδύνατον και να την υποστεί. Σύρθηκε σε κάθε είδους στεναχώρια, συμβιβάστηκε με ρόλους μη συμβατούς με την αληθινή υπόστασή της, περιπλανήθηκε για δεκαετίες ολάκερες στα βάθη της ποδοσφαιρικής αβύσσου. Μέχρι που βγήκε ξανά στον αφρό. Πιο δυνατή από ποτέ!

Η επόμενη ημέρα της σημερινής -πολυαναμενόμενης- στέψης δεν θα ξημερώσει σε συνθήκες ανασφάλειας και αναπάντητων ερωτημάτων, δεν θα είναι μια φωτοβολίδα όπως αυτή που εκτοξεύτηκε τέτοιες ημέρες το 2018, με αποτέλεσμα η λάμψη της γρήγορα να εξαφανιστεί. Έχει πλέον γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να βλέπει το αύριο να της κλείνει το μάτι και να τη φωνάζει κοντά του για να της χαρίσει απλόχερα όσα τόσο βάναυσα της στέρησε τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Αν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να βροντοφωνάξει “ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ”, τότε αυτή στην πραγματικότητα, γεννήθηκε σήμερα. Στον τόπο που θα ζήσει 29 χρόνια μετά από την προηγούμενη φορά -τελευταία ήταν το μακρινό 1994- την αληθινή ενθρόνιση της ΑΕΚ. Με σεβασμό στον εαυτό της, στις αξίες της κι ασφαλώς στους ήρωες αυτής της τρομερής επιτυχίας.

Αφήστε τους σήμερα να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους, ως οι σημαιοφόροι της “κιτρινόμαυρης” αναγέννησης. Δεν είναι λίμνη πια, είναι ορμητικό ποτάμι και δεν γυρίζει πίσω!

Πηγή: sport24.gr, Φώτο: InTime