160 χρόνια από την ίδρυση της FA

  • By stavros
  • 27 Οκτωβρίου, 2023
160 χρόνια από την ίδρυση της FA

Η σημερινή είναι σίγουρα μία από τις  ημερομηνίες ορόσημα στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά κια γενικότερα , αφού πριν από 160 χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου 1863 ιδρύθηκε η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) και μαζί της, όπως υποστηρίζουν ιστορικοί του παιχνιδιού, «γεννήθηκε» και το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Εκπρόσωποι ποδοσφαιρικών συλλόγων του Λονδίνου συναντήθηκαν στην ταβέρνα του «Free Mason» στην Great Queen Street, προκειμένου να θεσπίσουν τους επίσημους κανονισμούς του παιχνιδιού.

‘Εχοντας θέσει ήδη τις βάσεις για έναν ενιαίο κώδικα, καθόρισαν το μέγεθος του αγωνιστικού χώρου και των κανονισμών για τα γκολ και τα οφσάιντ. Αρχικά υπήρχαν κανόνες που έκαναν το ποδόσφαιρο πολύ παρόμοιο με το παιχνίδι του ράγκμπι.

Το πρώτο παιχνίδι με τους νέους κανόνες της FA, είχε προγραμματιστεί στο «Battersea Park» στις 2 Ιανουαρίου 1864, αλλά τα μέλη της ομοσπονδίας δεν περίμεναν το νέο έτος και έτσι η αναμέτρηση, έγινε στο «Mortlake» στις 19 Δεκεμβρίου 1863, μεταξύ της Μπαρνς Μόρλι και της Ρίτσμοντ, που τελείωσε με ισοπαλία χωρίς γκολ.

Spread the love